Onderhoud

Bij dagelijks gebruik 

Hoe kan ik het materiaal schoonmaken ? Solid-surface vraagt voor het dagelijks onderhoud geen speciale zorgen. Vloeistoffen kunnen in het materiaal bijna niet doordringen waardoor de vorming van vlekken door de meest gebruikte keuken – en badkamerproducten tot een minimum beperkt blijft. Toch raden wij aan om gevormde vlekken meteen te verwijderen. Het zal u werk besparen. Dit kan gewoon gebeuren met water en wat detergent. Solid-surface kan ook gereinigd worden met verstuivers die gebruikt worden voor andere harde materialen. Veeg na reinigen steeds het oppervlak mooi droog. Op deze manier kunt u zowel werkbladen alsook spoelbakken of wastafels dagelijks schoon maken. Mocht u te maken hebben met hardnekkige vlekken, dan kunt u steeds een zachte schuurcrème gebruiken (bv. Cif, Jif, Ajax,…) In dat geval maakt u met behulp van een zacht sponsje (géén schuursponsje!) cirkelvormige bewegingen over het oppervlak. Daarna kunt u gewoon naspoelen en droogvegen.

Extra onderhoud voor spoelbakken

Geef minimaal 2 wekelijks een grotee schoonmaakbeurt aan uw spoelbak of wastafel. Verwijder grondig alle vetresten die eventueel zijn achter gebleven. Gebruik hiervoor ook een detergent of ander schoonmaakmidddel. Vul daarna de bak gedeeltelijk met warm (maar niet-kokend) water. Voeg bij dit water ongeveer 2 eetlepels bleekmiddel toe. Laat deze oplossing enkele uren inwerken, spoel na en veeg droog. Uw spoelbak ziet er als nieuw uit.

hardnekkiger vlekken 

Probeer steeds eerst de gemakkelijkste manier : – eerst kijken of u met gewone detergent en een zacht sponsje de vlekken kan verwijderen – lukt dit niet, probeer dan met een zacht schuurmiddel (zie hierboven) – wanneer ook deze producten geen oplossing bieden, kan u overschakelen op een schuurpoeder (bv. Vim). Dit schuurmiddel kunt u gebruiken in combinatie met een schuursponsje type “Scotch-Brite” – Na het reinigen met een harder schuurmiddel en/of een schuursponsje mag u echter niet vergeten de oorspronkelijke patine te herstellen door met een zachtere schuurcrème in cirkelvormige bewegingen over het behandelde oppervlak te gaan. Sommige vlekken of ogenschijnlijke beschadigingen kunnen evenwel verwijderd worden zonder dat u hoeft te schuren. Een beetje methanol of gedenaturaliseerde alcohol kunnen wonderen doen. Bv. resten van inkt, kleurmiddelen of markeerstiften kunnen op die manier gemakkelijk en zonder schuren verwijderd worden.Bij deze behandeling moet u wel onmiddellijk spoelen met voldoende water.

Kalkafzetting

Afhankelijk van de hardheid van het water kan er (net zoals op alle andere oppervlakten) kalkafzetting optreden. Deze kan gewoon worden verwijderd met een zachte schuurcrème of met een normaal antikalk-product (bv. antikal) dat geschikt is voor massieve of delicate oppervlakten. Na het gebruik van antikalk-producten dient u grondig met water na te spoelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Wat te doen met warme kookpotten en hitte ? Solid-surface is goed hittebestendig maar kookpotten kunnen dermate hoge temperaturen ontwikkelen dat dit nefast kan zijn voor élk werkblad, of het nu gaat over massief hout, natuursteen, laminaat of Solid Surface. Voor het plaatsen van kookpotten dient U daarom ook steeds een onderlegger te gebruiken. Liefst ook ‘zachte’ onderleggers (kurk, rubberen voetjes…) gebruiken om krassen te voorkomen. Wenst u absoluut geen onderleggers te gebruiken, dan raden wij u aan om roestvrij stalen staven te laten infrezen in uw werkblad. Op die manier heeft u een permanent en veilig afzetvlak voor warme potten. Let er ook op dat u potten en pannen wel degelijk op de kookplaat hebt staan en niet gedeeltelijk op het werkblad. Voor het afgieten van kokend water in de spoelbakken dient U steeds de koudwaterkraan open te draaien. Dit beschermt niet enkel uw spoelbak maar op die manier draagt u ook beter zorg voor uw afvoerleidingen die van kunststof zijn.

Krasvastheid

Hakken of snijden op het werkblad in Solid Surface is uit den boze. U maakt het materiaal niet stuk maar op die manier blijven er zeker zichtbare sporen en krassen achter op het oppervlak. Gebruik dus net zoals voor alle andere werkbladen best een afzonderlijke snijplank in Solid Surface,in hout, Polyethyleen of Polypropyleen. Gewone krasjes door dagdagelijks gebruik treden op bij elk materiaal, dus ook bij Kerrock. Deze zullen meer/minder opvallen naargelang het kleur van werkblad dat u heeft gekozen. Donkere en unikleuren leveren sneller zichtbare krassen dan gekorrelde en lichte kleuren. Wanneer door een ongeluk toch een diepere kras mocht optreden, kan u dit ook zelf herstellen door de kras ‘uit te schuren’. Afhankelijk van de ernst ervan kan U hiervoor een schuurpoeder, schuursponsje of schuur/polijstpapier voor gebruiken. Vergeet niet steeds het oppervlak in de oorspronkelijke patine te herstellen.

ChemicaLIëN

Sommige agressieve chemicaliën kan Solid-surface zwaarder aantasten. Om extra opknapwerk te besparen, reinigt u best onmiddellijk en spoelt u na met veel water. Op deze manier verhindert u dat het chemisch product zich verder kan vasthechten in het materiaal. Vooral dient u op te letten met verfafbijtende producten, bepaalde zeer agressieve schoonmaakmiddelen, sommige ontstoppers enz… In bepaalde gevallen kan methanol of aceton gebruikt worden als eerste hulp. Spoel ook hier weer na met voldoende water.

Ongelukje of nalatigheid met ernstige beschadiging tot gevolg?

Geen nood. Vraag ons dit voor u op te knappen. In de meeste gevallen zal het niet zo dramatisch zijn als het lijkt.

Zo is er vooreerst de mogelijkheid om het materiaal machinaal opnieuw te laten opschuren of polieren. Deze methode kan ook na jaren intensief gebruik toegepast worden om uw werkblad er weer als nieuw te laten uitzien.

Wij beschikken over alle professionele technieken om zelfs bij ernstige beschadigingen het werkblad te herstellen in de oorspronkelijke staat.

Heeft u nog verdere vragen ? 

Telefoon: +31(0)184 600816  –  Mail: info@solid-surface.nl